‘El Triángulo Azul’, amb un palmarés replet d’èxits, arriba a Alcoi per recordar l’horror nazi

Aquest dissabte 1 d’octubre, el Teatre Calderón d’Alcoi obri les seues portes a un dels muntatges més premiats en les darreres temporades escèniques de l’Estat espanyol. Es tracta d’El Triángulo Azul (Centro Dramàtico Nacional), una peça teatral escrita per Laila Ripoll i Mariano Llorente i que pretén narrar l’horror viscut pels milers d’espanyols deportats al camp de concentració de Mauthausen.

En format vodevil, amb música en directe i un humor àcid, punyent i en ocasions tràgic, els protagonistes ens traslladen a l’interior del camp, on tracten de fer “vida” i de fer burla de la realitat a la qual estan sotmesos. ‘El Triángulo Azul’ és la història dels deportats espanyols, que van aconseguir traure un grapat de negatius fotogràfics de Mauthausen i van fer que aquelles fotografies delataren l’horror i als seus culpables.

‘El Triángulo Azul’ ha estat mereixedora del Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2015 i també va sumar dos Premis MAX de les arts escèniques, a la Millor Autoria i al Millor Espai Escènic. A més, és un espectacle distingit amb el segell de recomanació de La Red Española de Teatros y Auditorios.

Tot i el temps que ha transcorregut, a Alcoi encara tenim ben presents aquests fets. Recordem que fins a 22 alcoians van ser presoners a diferents camps de concentració. Homes d’entre 25 i 50 anys, de classes treballadores i modestes. De fet, encara comptem amb un exemple viu com és Paco Aura, supervivent del camp de Mauthausen. El passat any 2005 se li va concedir la Medalla d’Or de la ciutat, i fins i tot hi ha un pont que porta el seu nom des de 2014.

‘El Triángulo Azul’ es representa al Teatre Calderón aquest dissabte 1 d’octubre a les 20 hores. Les entrades (a un preu d’entre 10 i 15 euros) es poden adquirir a la taquilla del Calderón, al Centre Cultural i també a través d’Internet, a la pàgina www.instanticket.es.