El Teatre Calderón d’Alcoi elabora una guia pràctica per al retorn de l’activitat escènica

 

El Teatre Calderón d’Alcoi ha fet pública la seua guia per a la desescalada en els equipaments escènics. Aquest document, que porta per títol ‘Un nou escenari. Guia pràctica per a teatres en temps de la Covid-19’, ha estat elaborat seguint les principals directrius marcades des de l’àmbit sanitari i des del Govern central, tot des d’una òptica eminentment pràctica i aplicada a les característiques de l’espai cultural alcoià. Està previst que els teatres i auditoris puguen obrir les seues portes en la Fase 2 del Pla de Transició a la Nova Normalitat, i amb la intenció d’estar preparats i tenir l’espai a punt, el Calderón d’Alcoi ha fet les primeres passes per a poder tornar a treballar per al seu públic i reprendre, a poc a poc, la seua programació. Es tracta de la primera guia d’aquestes característiques que s’edita des d’un teatre públic valencià. De fet, des de la web del Calderón es pot accedir al contingut íntegre d’aquest document, la intenció de la sala alcoiana és que altres teatres valencians li donen ús i facen les adaptacions pertinents als seus respectius espais.

Aquest document de treball va començar a elaborar-se a partir de recomanacions bàsiques, i durant aquestes setmanes s’ha aprofundit en les particularitats dels espais culturals tant com les autoritats han anat publicant consignes més específiques. La guia per a la desescalada del Calderón pretén ser un document viu, obert, susceptible de tot tipus de millora a mesura que la desescalada vaja avançant. La intenció primera és transmetre a la ciutadania en general, i al nostre públic en particular, que el teatre treballa per a preparar les instal·lacions i als seus equips de treball per tal de garantir que les portes es puguen obrir amb total seguretat, amb totes les mesures de prevenció i amb la tranquil·litat que serà un espai segur per a públic, companyies i treballadores.

En aquestes pàgines trobem algunes de les claus i dels protocols que estaran presents en aquesta nova normalitat als teatres. A banda de la preparació de l’espai amb una neteja intensiva i l’adquisició de sistemes i equips de control de temperatura, desinfecció… també es dibuixen algunes de les principals mesures d’aplicació pràctica, des de la higiene personal i la desinfecció dels equips, fins al transcurs dels muntatges a l’escenari, la recepció de les companyies, l’accés del públic, la venda d’entrades o l’acomodació dels usuaris en sala, per exemple. Des del teatre insisteixen en la urgència que el públic comence a familiaritzar-se en aquests conceptes i aquestes noves pautes de funcionament, per tal de fer la tornada a la normalitat el més tranquil·la possible.

Des del Teatre Calderón d’Alcoi consideren que el sector cultural, en tant que es tracta d’un àmbit viu, dinàmic, crític però constructiu, s’ha de treballar de valent per a estar preparades i a l’altura de les circumstàncies, tot i la seua complexitat actual. Com s’ha demostrat durant el confinament, la ciutadania necessita en aquests moments poder accedir a representacions artístiques i culturals per a dotar la seua quotidianitat, ara sacsejada, de veritat, reflexió i també entreteniment. Però naturalment, des de les estructures culturals s’ha de fer un treball ingent perquè aquest fet tan natural com és el de gaudir d’un concert o d’una obra de teatre, puga succeir-se amb totes les garanties i totes les mesures de seguretat que estiguen al nostre abast.

 

Fent clic a la imatge es pot accedir a la versió íntegra de la guia.