LUDVIG V. BEETHOVEN: NOVENA SINFONÍA

AMICS DE LA MÚSICA

18/11/2023 19:30 hores

En el Teatre Calderón d’Alcoi tornaran a sonar les notes d’aquesta monumental creació beethoveniana, en vespres del seu bicentenari. El 7 de maig de 1824 s’estrena en el Kärntnertortheater de Viena, la Novena Simfonia, considerada una de les obres més importants de Ludwig van Beethoven i l’última simfonia del geni alemany. La Simfonia núm. 9 en re menor, op. 125, coneguda també com a “Coral”, per la presència, per primera vegada, d’un cor en aquest gènere, sorprèn amb un final, convertit en un símbol de la llibertat, com és el “Himne a l’Alegria”. Per encàrrec de la Societat Filharmònica de Londres, Beethoven va començar a compondre l’obra en 1818 finalitzant-la a principis de 1824. El poema “Oda a l’Alegria” de Schiller conegut després com a “Himne a l’Alegria”, és el quart moviment i el final d’una simfonia apoteòsica. Aquest himne ho és al seu torn d’Europa.
Pel seu problema auditiu, Beethoven no va poder sentir l’estrena però el va seguir amb una còpia de la partitura. En la seva ment imaginava els sons. Finalitzada l’execució, no sentia els aplaudiments. Un dels solistes li va tocar el braç i va poder veure les mans que aplaudien i els mocadors que s’agitaven en l’aire. Llavors es va inclinar i va saludar al públic. Aquesta obra és Patrimoni de la Humanitat des de 2001.

 

En el Teatre Calderón de Alcoy volverán a sonar las notas de esta monumental creación beethoveniana, en vísperas de su bicentenario. El 7 de mayo de 1824 se estrena en el Kärntnertortheater de Viena, la Novena Sinfonía, considerada una de las obras más importantes de Ludwig van Beethoven y la última sinfonía del genio alemán. La Sinfonía n.º 9 en re menor, op. 125, conocida también como “Coral”, por la presencia, por primera vez, de un coro en este género, sorprende con un final, convertido en un símbolo de la libertad, como es el “Himno a la Alegría”. Por encargo de la Sociedad Filarmónica de Londres, Beethoven comenzó a componer la obra en 1818 finalizándola a principios de 1824. El poema “Oda a la Alegría” de Schiller conocido luego como “Himno a la Alegría”, es el cuarto movimiento y el final de una sinfonía apoteósica. Este himno lo es a su vez de Europa.
Por su problema auditivo, Beethoven no pudo oír el estreno pero lo siguió con una copia de la partitura. En su mente imaginaba los sonidos. Finalizada la ejecución, no oía los aplausos. Uno de los solistas le tocó el brazo y pudo ver las manos que aplaudían y los pañuelos que se agitaban en el aire. Entonces se inclinó y saludó al público. Esta obra es Patrimonio de la
Humanidad desde 2001.


Preus i horaris

Preu: 35, 30 i 25 €

Horari de taquilla:
- De dimecres a dissabte d'11:30 a 13:30 hores
- De dimecres a divendres de 18 a 20 hores

L'espectacle ha finalitzat

Informació d'interés

Una vegada començada la representació no es permetrà l'accés a la sala

- Les butaques de mobilitat reduïda -i acompanyant- es poden adquirir únicament en taquilla.

- Els descomptes (pel Club de l'Espectador o per altres conceptes) només s'aplicaran en la venda per taquilla.

- Els menors de tres anys no paguen entrada, però tampoc poden ocupar una localitat, hauran de romandre al braç dels pares/mares/tutors i retirar una invitació gratuïta a la taquilla del teatre.

- Una vez comenzada la representación no se permitirá el acceso a la sala

- Las butacas de movilidad reducida -y acompañando- se pueden adquirir únicamente en taquilla.

- Los descuentos (por el Club de l'Espectador u otros conceptos) sólo se aplicarán en la venta en taquilla.

- Los menores de tres años no pagan entrada, pero tampoco pueden ocupar una localidad, tendrán que permanecer en el brazo de los padres/madres/tutores y retirar una invitación gratuita en la taquilla del teatro.

Calendari d'espectacles